Pages

24 Mayıs 2009 Pazar

Antik Dönemde En Erken Cam Kap Anadolu’da Bulunmuştur…


İlk cam kabın en erken görüldüğü yer Alalakh (Tell Atchana) günümüzde Antakya’dır. Alalakh’da İ.Ö. 1595’e tarihlenen VI. tabakada en erken cam kaba ait parçalar gelmiştir. İ.Ö. 15. yüzyılın ikinci yarısında Hurri-Mitanni bölgesinde birçok merkezde örneğin; Niniveh, Nuzi, (Yorgan Tepe), Assur, Tell al Rimah, Tell el Fakhar ya da Tell Brak ve Habur vadisindeki Chagar Bazar’da cam endüstrisinin varlığı bilinmektedir.

Geç Tunç Çağlarının sonlarında yani İ.Ö. 14 ve 13. yüzyıllardaki cam ticaretinin en büyük kanıtı ise “Uluburun” batığıdır. Muhtemel rotası, ya Suriye-Filistin kıyılarından ya da Kıbrıs’tan Ege’ye doğrudur. Rodos’un karşısındaki Uluburun’da bulunan batıkta; farklı ağırlıklarda ve şekillerde iki yüz bakır külçe, bunun yanında işlenmemiş fil ve su aygırı dişleri, altın ve gümüş takılarla birlikte bu batıkta 200 disk şeklinde dökme camdan külçe ortaya çıkarılmıştır. Bu da erken çağlarda bile camın uluslararası ticarette önemini gösteren bir kanıttır ki bu camlar büyük ihtimal ile boncuk ve iç-kalıp tekniğinde kaplar yapılmak üzere sipariş verilmiştir.

Camda o dönemde popüler olan herşey uygulanmaya başlanmış, hatta bunun en açık kanıtlarından biri de İ.Ö. 9. ve 8. yüzyıllara ait mezarlarda çıkan incir şeklinde yapılmış cam boncuklardır. Bu dönemde yoğun bir şekilde üretildiği düşünülen incir ağaçlarının günlük yaşamda sıkça rastlanması bunların cam yapımı gibi ayrı sektörlerde de ürtilmelerine neden olmuş ve yüzyıllar boyunca da insanın günlük yaşamında karşılaşıp beğendiği şeylerin bir yansıması camda kendini bulmuştur.

0 yorum:

Yorum Gönder