Genellikle yuvarlak ya da oval sekildeki
boncuk ocakları (furun-fırın), bu isi bilen ustalar tarafından yapılır. Ocağın
duvarları, duzeltilmis zemin uzerine 12 sıra ates tuğlası ve kil kullanılarak
nal biciminde orulur. Bu bolumun uzerinde yine ates tuğlalarıyla pencere sayısına
gore odalar bolunur. Daha sonra killi toprak ile sıvanmaktadır. Fırının altından
yukarı doğru bir daralma gorulmektedir. Tepesi iceriden duz, ustu hafif
kubbemsidir. Tavanın iceriden duz olması, ısının her yana yayılmasını sağlamakta
toprak ile sıvanmıs kubbemsi dıs ust de fırına dısarıdan basınc yapmaktadır. Fırının
icine konan camı eritebilmesi icin en az 800 °C lik ısıya ihtiyac vardır. Fırınlarda
ısı derecesi 800-1200 °C arasında değismektedir. Fırının ici aynen macun tablasını
andırmaktadır. Ucgenlerden meydana gelmis olan bu bolmelerin her birine rakup adı verilmektedir. Her rengin bir rakubu
bulunmaktadır. Bu rakupların yuksekliği 10 cm’dir. Bu rakup denen cam canaklarını
ayıran bolmelere de sert
adı verilmektedir. Her cam ustasının
serti ayrıdır ve her sertte 10kg cam bulunmaktadır. Sadece cam odunu kullanılan
ocağın ates yakılan bolumune kapı denilmektedir. Ocağın ustundeki, yarım kubbe
bicimli kısmına tepe kapağı, boncuk islendikten sonra soğumaya bırakıldığı
bolume kavara adı verilmektedir. Ocak icerisinde erimis camın alınması icin acılan
deliğe pencere denir. Bu toprak fırınlar surekli olarak yakıldığı icin ancak
bir yıl gibi bir sure dayanmaktadır(M. Sur ile kisisel iletisim, 24 Nisan 2009).
Fırınların yakılmasında cam odunu kullanılmaktadır. Nedeni ise cam odunun kısa
surede 800-1200°C’lik ısıya ulasabilmesidir. Ayrıca cam boncuklara parlaklık vermesi
ve yandığı zaman cok az kul bırakması cam odunun tercih sebepleri arasındadır.
Cam odunlarının her fırın uzerinde tavana asılı ızgaralar uzerine kuruması icin
bırakıldığı bolumde yer almaktadır.
0 yorum:
Yorum Gönder